friggolitenpk.blogg.se

Jag är en kvartssame som älskar att resa och dras till aktiva och turistfria ställen, eller Frankrike. Målet med mina resor är att uppleva lokalkulturen och nya äventyr och de får gärna innehålla utövande av sport. Jag reser ekonomiskt och transporterar mig oftast till fots.Jag har bl.a. varit au pair, jobbat i Norge, pluggat i Frankrike, backpackat i Thailand, Indien och Japan, Costa Rica och Panama och rest mycket i Europa.

Massor av val

Publicerad 2014-05-29 19:34:31 i Funderingar, Jobb i Norge,

Jag befinner mig inte i världens motropol. Jag är inte gammal, sjuk eller annat som hindrar mig. Livet ska inte tas seriöst, utan som det kommer.
Ändå står jag med två val inför nästa vecka, om resten av sommaren. Jag står med två val om hösten som beror på så mycket. Jag står inför tre stora val till hösten, om våren. Jag vill inte planera. Jag vet inte vad jag vill. Och jag vet väl inte vad jag vill om ett halvår?
Men nu måste jag. Så förvirrad att jag sovit dåligt, men så skönt ATT kunna välja :)


"Följ dina drömmar"... något jag inte gjort i sommar |:-(
Men:


.

Publicerad 2014-05-29 19:19:21 i Jobb i Norge,

Att ha grillkvällar med grannar/vänner. Att komma på spontanmiddag hos föräldrarna. Att vara med på mina systerbarns avslutningar. Att ha egen bil, eller bara en cykel till hands. Att fylla skafferiet med basvaror. Att kunna ha kläderna i en garderob. Att trivas tillräckligt på en arbetsplats att man slapp skicka 200 CV om året. Att adressändra. Att spara till en välplanerad resa om året. Att kunna sitta i en ren soffa i ens hem. Att slippa vänta på att spisplattorna ska bli lediga. Att slippa be mamma om ärenden i Sverige. Att ha egen lägenhet. Att ha husdjur.
Att veta vad som händer.





Ibland saknar/längtar jag till ett vanligt liv. Fast oftast inte ;-)



Lätt ålderskris ;)

Publicerad 2014-05-25 02:44:55 i Funderingar, Jobb i Norge,

Ibland förstår jag mig inte på min hjärna. Ena dagen går jag leendes i solen i Oslo och trivs så bra, tänker bara för stunden. Andra dagen velar jag över att säga upp mig efter sommaren för att kunna resa (bort från Oslo).


I Thailand, efter att ha sagt till mina föräldrar att jag inte kommer hem fören jag kommit på vad jag vill plugga, slog det mig! Mitt i natten, livrädd för tusingfotingarna runt mig, kom jag på vad jag faktiskt är intresserad av - hur människor beter sig och fungerar psykologist är ju faktiskt en av de mest intressanta delarna med att resa.
Nu i maj (för sent att anmäla sig) kom jag fram till mer ämnen med liknande teman: psykologi, kriminologi och sen statsvetenskap mm. Jag blev inspirerad av bloggar och bestämde mig för USA. Lite galet, väldigt dyrt, men häftigt! Jag ville åka nu!

Men Malin ska ju, hoppas vi, till Paris för en utbytestermin och jag saknar Frankrike som om det var en person! Så hur lägligt är det inte att åka dit i höst med henne?! Och söka skola på plats.

Samtidigt kanske Oslo blir oväntat mycket bättre, med alla jobb på gång till sensommarn-hösten...
Och jag måste ju stanna flera månader här för att få ihop USA-pengar...Inte så kul att åka dit och inte ha råd.
Eller ska jag bara läsa på ett svenskt universitet med utbytesår, men det lockar inte alls med Sverige (förlåt, jag har försökt ;/ ) och ett utbytesår är bara retsamt, man får bara en glimt...
Men Franrike ändå, med en vän dessutom...
Måste kolla om det finns bra distansutbildningar i Sverige kanske...
Fast jag vill ju göra något exotiskt...

Såhär låter det i mitt huvud. Har gjort i flera dagar. Och jag kan inte somna, jag liksom MÅSTE komma på en lösning innan jag somnar :O
Jag lever kanske 80 år till så varför måste jag ha svar just precis nu, kl 2..?
Vad jag vet är att jag vill lära mig nya saker! Jag vill få en imponerande utbildning som gör att jag kan jobba globalt och hjälpa utsatta människor :) Detta är ju taskigt mot de som är äldre än mig, men: jag blir nojjig över att tänka att jag slösar mitt liv och vill inte börja plugga när jag är 30... Kollektiv, äta kikärtor 5 ggr/veckan, träna 2h/dag bara för att vara sparsam och ha något att göra...
Och jag är less på att söka arbete, boende, jobba på "skitjobb" som i jo för sig är väldigt roliga och lärorika också. Men ...aah. Suck. Lite så.





Intervjuer och träning. Ny vardag.

Publicerad 2014-05-22 15:05:27 i Jobb i Norge,

Började tisdagen med en arbetsintervju för dagis. Jag gick vidare till nästa uttagning men eftersom det inte fanns behov fören i augusti och jag redan har deltidsjobb så skulle jag höra av mig senare.
Jag funderade på att gå milen hem men då ringde Narvesen och behövde mig :D
Jag jobbade med chefen och vid stängning fattades det först 1500, sen 500. Hann bli svettig innan vi såg att mattesnillet Frida räknat fel på två ställen...hrm.

Avslutade sedan kvällen med en till arbetsintervju på ett Narvesen vid Centralen, specialicerad på "lesestoff". Den chefen var rolig och lättsam och jag intervjuade honom tillbaka om resor :P. Det kändes bra och han hade ställningar för 100, 80 och 50% men jag fick lov att söka 50% då jag ju redan har ett jobb :( Fast min halvtid betyder 30-35h sa jag ;)

Jag har läst en inspirerande blogg och fått en ny dröm. Den har funnits med i tankarna förr och är lite galen. Och svindyr. Men man kan ju testa jobba mot den :)

I alla fall så gick jag omvägar hem i den fina kvällen i mysiga Oslo.
Dock är livet inte lika fint med ofrivillig ledighet på fem dagar! Lyckligtvis för mig blev alla sjuka och jag fick jobba 3h+ stängning ensam. Jag försäkrade chefen om att jag kunde rutinerna (och räkna rätt)...

Fick en kollegas jobbnyckel som jag blev tvungen att gå upp 6:15 för att lämna tillbaka zzzz. Tänkte att jag kunde lika gärna köpa träningskort. Jag visste inte vägen och det började regna :I
Men jag kom fram efter 2h och det blev ett kort pass men sådan endorfinexplosion :D som jag saknat pass! Gratis frukost också. Och gratis två PT-timmar och PT:n ringde upp på en gång och ville boka tid.





Söndagsdepp

Publicerad 2014-05-18 23:14:25 i Jobb i Norge,

Sitter och söker jobb...igen. Inte så att jag fått sparken redan, men det är söndag. Söndag i Norge har de senaste gångerna varit förfärligt segt då allt är stängt. Efter 17 maj igår då jag först jobbade och lärde känna en ny kollega, sen tackade nej till en fest (varfööör?!) så kände jag mig lite deppig. Jag tvingade mig själv ur sängen och ut i solen imorse för en promenad på 4h. Sen kom jag hem och passade på att laga mat då ingen av de 15 "grannarna" var där. Men så kom någon och skulle laga mat precis samtidigt. Sen duschade jag i det äckliga badrummet och längtade till flytt den 1 juli (är på semester till den 7:e så har ingen aning om vart jag ska när jag är tillbaka). Räknade på att jag måste jobba ca 5 dagar i månaden för att ha råd med rum för 4200 nok :P Men man vill ju helst ha råd att äta och köpa träningsskor också. Och jobben jag fått napp på tar så lång tid, så därför söker jag fler :) Satt också och läste en blogg om studier i New York och undrade vad jag gjorde i Oslo. Närå, jag gillar Oslo. Blir semester i norr med älskade och saknade familjen i juni!! Nostalgin och euforin över dessa:

En vecka vardagsliv

Publicerad 2014-05-17 09:56:08 i Jobb i Norge,

Att vara populär. Jobb ringer mig dagligen :D Men jag kan inte svara eftersom jag jobbar om dagarna ;) Har fått inlärning på Narvesen, haft så kul! Bra chef och bra jobb :)
Joker hör inte av sig men jag ska på intervju på ett annat Narvesen och dagisjobb i juli.

Vi har pratat mer om i kollektivet och i juli flyttar jag! Vill bo i något mindre, billigare och bättre hyresvärd. Men den 22 juni åker jag på familjesemester till norr <3 Så när jag kommer tillbaka borde jag ju ha fixat något :P

Annars är Oslo så mysigt och jag trivs :D

Glad 17 maj!





Inflytt Oslo

Publicerad 2014-05-17 09:47:10 i Jobb i Norge,

Bott på hostel nu i 5 nätter, egentligen ett halvår ;), så tröttnade verkligen på att inte kunna göra sig iordning ordentligt och packa upp och ner varje dag. Byrå/garderob- underdkattat!
Jag och Linnéa lyckades inte komma överens så jag flyttade in i ett delat rum med två andra tjejer. Jag tog lite första bästa men det var via ett svenskt företag som hade en proffsig hemsida och bra fördelar.
När jag sen flyttade in kom det upp både det ena och det andra om företaget från tjejerna jag bor med. Inte heller det mest renoverade eller fräschaste jag sett. Men det blir lätt så när man bara tänker på pengar! Och vi bor 15 st här..!

Men jag har en säng och kan i alla fall packa upp lite, och laga billigare mat än mackor :)
Har också 5 min till Narvesen (Prrssbyråns syster) där jag ska jobba varannan helg och vissa veckodagar. Fick också jobb på Joker (kusin till Ica to go?) två dagar i veckan. Och ett dagisjobb har hört av sig.
Även ett fjordhotell men i en annan stad, och tre jobb räcker ;)









Mot Molde, men vänta, ännu lite motström

Publicerad 2014-05-11 21:28:23 i Jobb i Norge,

Onsdag 7/5
till söndag 11/5

Ska sammanfatta det hela med...ja, vart ska jag börja?
Linnéa övergav mig (var min känsla) så jag bokade flygbiljett och var beredd att klara mig själv. Då blev hon förtvivlad och ledsen över att jag ändrat planer i sista minuten och inte berättat. Jag å andra sidan såg ju det hela från en annan vinkel. Bra kommunikation där.... Lite missförstånd, oklarheter, tvivel och så vidare, utan att direkt reda ut något. Hon visste tillslut varken upp eller ner och jag drog till flygplatsen.
Väskorna förbannat tunga, vilket visade sig vara rätt då jag fick övervikt.
Men innan den så missade jag ett tåg, tröstade mig med att äta en chokladkaka som skulle varit en present. Jag fick lov att checka in två gånger och Norwegianpersonalen stod bredvid och ville inte hjälpa till. Är det "self service" så är det.
Ryggsäcken åkte iväg och nästa problem blev ju då övervikten. Det gick inte att slå ihop den lite lättare ryggsäckens vikt med väskans, så jag skulle betala 400nok extra. Provade att prata mig ur men nej.

Stod där. Kollade på klockan, kollade säkerhetskön och skrev till Linnéa om råd. Inget svar så jag följde magkänslan som för en gångs skull sa något.

Satte mig på en bänk då jag inte fick tillbaka ryggsäcken som ju försvunnit på bandet. Väntade tills jag faktiskt kastade 1500 kr i plurret och missade planet med flit. Kändes som ett tomt blad framför ögon : Jag kan göra vad jag vill!!

Men vad?
Jag var så less på allt just då. Ni vet, när man planerar, har visioner och allt bara går emot en. I vanliga fall skulle inte mycket stoppa mig. Men varför ska man kämpa så hårt, och ensam med allt? Kanske ska man göra något annat då?
Det är ju inte ett val på liv eller död :). Så jag kände att Oslo får det bli.

Linnéa blev dock ännu mer förvirrad och bestämde sig för att inte dyka upp på hela helgen (cheferna är ju inte där över helgen så då kan man inte söka jobb).

Checkade in på ett nytt topp 5 bästa boendena: Anker Apartement!! Sköna sittgrupper, tv-hörnor, stor lobby, rent, billigt och sånt där bra.
Jag har mest suttit och letat jobb, ringt runt, mailat, fixat lägenhetsvisningar. Tagit det lugnt och börjat på Norgedieten :P (dvs dyr mat så man äter ju inte 5 ggr/dag).
Jag har "jobbat" så intensivt med att få livet (oj så dramatiskt det lät) att rulla på att jag varit så trött att jag gått och lagt mig kl.18! Jag har blivit lite mer säker på att pluggtiden närmar sig och inom vilket ämne! Jag har också funderat på hur underbart livet är som är så oförutsägbart och spännande ;D

Jag vet ju fortfarande inte om min kära och saknade vän dyker upp. Men imorgon har vi visning på ett dyrt rum (om man betalar själv) så jag hoppas ju att jag får sällskap!



Ge aldrig upp och tänk positivt så blir det oftast bra!
Kram!


Pappa jag fick ut ryggsäcken. Jag blev skickad vidare och vidare men tillslut kunde jag hämta ut den, gratis och utan att hamna i finkan ;)

Tåg mot Oslo

Publicerad 2014-05-08 14:40:01 i Jobb i Norge,

Nix. Linnéa satt inte på mitt tåg. Hon sms:ade på natten om att hon inte kommer hinna åka alls på onsdagen för lite olika (icke plötsligt uppkomna) grejer. Jag har fått så bra tålamod och tar inte saker så seriöst längre. Men glad blev jag väl inte. Ni vet det här med att vara självständig och modig? Det klarar jag. Att resa med någon och klara av motgångar och disskutera lösningar. Det vill jag göra mer av.
Det fanns ungefär en anledning till att det blev Norge igen.
Nu vet jag inte hur det blir.
Nästan så att jag hade lust att gråta (bara nästan), om jag inte fått trevligt sällskap på Stockholms C :)





Jag säger ändå Allt löser sig.



Hade inte bokat platsbiljett för en 6h resa. Vem tänkte åt mig där ? Inte skulle väl jag snåla in så?
Efter en flyttning till en plats i den trånga korridoren och långa telefonsamtal så kom en snäll kontrollant och sa att jag kunde sitta i en kupé. Helt ensam satt jag där inne och sjöng, läste och åt god massäck :D

Mot en sommar i Norge

Publicerad 2014-05-06 20:52:49 i Jobb i Norge,

Lämnade Linnéa vid tunnelbanan kl.5 efter 0 (noll!!) timmars sömn. Gick sen runt och åt frukost till mitt flyg gick vid 13.

Hem från Barcelona tisdag kväll. Umgås och mysa med halva familjen <3 En vecka senare dags för "flytt" igen.
Det sista jag ville men lång historia kort så blev det Norge med Linnéa. Inget boende och bara bokat halva ditresan, men fyra jobbintervjuer.

Checka tågbiljett, sms:a Linnéa, kolla hostel eller gratis returbil eller flyg eller buss, hitta lägenheter under 10 000:-, bestämma visning, maila couchsurfare om boende, bestämma om jobbintervjuer, packa.
L så nervös. Jag försökte göra allt detta samtidigt som jag umgicks med gänget. Lite mycket sista dagen.
Men spännande ska det bli! Hoppas bara att L sitter på tåget när jag hoppar på imorgon kl 8:30...

Om

Min profilbild

Frida

Jag är från Dalarna, bor nu i Stockholm och pluggar till socionom. Jag älskar träning, att upptäcka och att resa :D Jag har studerat i Normandie och varit au pair i Rhône Alpes, Frankrike, jobbat i Norge, backpackat i Asien och Centralamerika.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela